Noul an i-ar putea lăsa pe șoferi cu buzunarele goale, odată cu expirarea plafonării punctului de amendă. Iată la cât ar putea ajunge sancțiunile pentru cei prinși că circulă cu ITP expirat.
De anul viitor, șoferii din România ar putea fi sancționați cu amenzi uriașe. Din 2017, punctul de amendă a rămas plafonat la valoarea de 145 de lei.
Conform legii, un punct de amendă reprezintă 10% din salariul minim brut. În 2017, acesta era 1.450 de lei, dar, în prezent acesta este 3.300 de lei.
Din 2024, dacă nu se mai aplică plafonarea punctului de amendă, valoarea sancțiunilor va crește semnificativ.
Astfel, există cinci clase de sancțiuni:
Practic, cea mai mică amendă pe care o poate primi un șofer, ar fi de 660 lei. Iar cea mai aspră sancțiune ar fie de 33.000 de lei, adică aproximativ 6.600 de euro.
Dacă Executivul va decide să renunțe la plafonarea punctului de amendă, sancțiunea pentru șoferii care circulă cu ITP expirat va fi uriașă.
În momentul în care expiră Inspecția Tehnică Periodică, se suspendă automat înmatricularea unei mașini.
Ceea ce înseamnă că, din acel moment, șoferul conducere o mașină neînmatriculată. Astfel, în momentul în care ești prins cu ITP expirat, riști să primești două amenzi.
Prima amendă, pentru conducerea unui autoturism fără ITP valabil, se sancționează între 9 și 20 de puncte de amendă.
Cea de-a doua amendă, pentru conducerea unei mașini a cărei înmatriculare a fost suspendată, este de 20 de puncte de amendă.
Ceea ce înseamnă că, în 2024, dacă ești prins cu ITP expirat, riști să o amendă cuprinsă între 9.570 lei și 13.200 lei.
În plus, vor fi reținute talonul și plăcuțele de înmatriculare ale mașini.